Neye göre iyi; Kime göre iyi…
İyi dediğimiz kavram nedir, ne anlatmaktadır ?
Kimileri iyinin kendine faydalı olduğunu, kimileri ise iyinin başkasına faydalı olmayı savunmaktadır. Aslında iyi herkes tarafından farklı yorumlansa da tam bir anlama sahip olduğu da söylenemez zaten. Kendim tarafından söylemem gerekirse iyiyi net olmamakla birlikte yaptığımız, düşündüğümüz ve geçmiş Zaman’da yaptıklarımızla günlük hayatımızda yaşadıklarımızın bizlere neler kazandırdığı, hayatımıza neler kattığı, bize faydalı olup olmadığı, bizim başkasına faydalı olup olmadığımız ve genel olarak insanlar tarafından ahlak kavramı çevresinde yaptıklarımız iyi olarak kabullenmektir.
Buraya kadar her şey tamam peki ama ya bu kavram bizim toplumumuzda böyle başka toplumlarda da böyle mi yoksa onlarda da farklılık gösterir mi ?
İşte temel sorun da burda oluşmaktadır zaten. Müslüman toplumlarda ki ahlaklı olmayı iyi olarak tanımlamış bulunduk. Ama gayrimüslim ( müslüman olmayan toplumlar) toplumlarda ahlaklı olma kavramı farklı olabilir ya da çeşitlilik gösterebilir. Bu anlamda iyi kavramı müslüman toplumlarda ahlak kavramıyla özdeşleştirmemiz, gayrimüslim toplumlarda da özdeşleştireceğimiz anlamına geldiğini söyleyemeyiz. Çünkü onlarda bu boyut başka şekiller ima edebilir.
Son olarak, genel bir şekilde ifade etmek gerekirse; “iyi” herkes tarafından farklılık gösteren, farklı bir anlam ve çeşitlilik gösteren bir kavramdır. Benim iyi dediğime bir başkası iyi değil diyebileceği gibi, bir başkasının iyi dediğine de ben iyi değil diyebilirim.